Софийската адвокатска колегия тържествено отбеляза 125-ата годишнина от създаването си

/


На 22 ноември 2022 г. Софийската адвокатска колегия отпразнува 125-ата годишнина от създаването си с конференция на тема „Значими събития и личности в историята на Софийска адвокатска колегия и адвокатурата“.

Събитието се състоя в деня на професионалния празник на адвокатурата в столичния Гранд хотел „Астория“. Честването бе открито от председателя на САК адвокат Стефан Марчев с ретроспекция на някои значими събития и личности в историята на Софийската адвокатска колегия.

Сърдечни пожелания по случай празника отправиха лично председателите на Върховния касационен съд съдия Галина Захарова и на Върховния административен съд съдия Георги Чолаков, както и деканът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Даниел Вълчев – адвокат от Софийска адвокатска колегия.

Поздравления към присъстващите поднесе и почетният президент на Международния съюз на адвокатите UIA – г-н Хорхе Марти, който лично присъства на събитието. Сред официалните гости на тържественото честване бяха и председателят на Софийски градски съд съдия Алексей Трифонов, заместник-председателят на Съюза на юристите в България съдия Николай Гунчев, заместник-омбудсманът г-жа Елена Чернева, г-н Радомир Чолаков – народен представител и председател на Комисията по правни и конституционни въпроси в Народното събрание, г-жа Наталия Илиева – председател на Националното бюро за правна помощ, г-н Красимир Мазгалов – заместник-председател на Съюза на съдиите, както и адвокат Синан Наипоглу – член на Истанбулския адвокатски съвет.

Поздравителни адреси до участниците в конференцията изпратиха президентът г-н Румен Радев и председателят на Конституционния съд г-жа Павлина Панова, както и министърът на правосъдието, председателят на Софийски градски съд, председателят на Софийски районен съд, заместник-председателят на Националното бюро за правна помощ, директорът на Националния институт по правосъдие, заместник-кметът на Столична община, председатели на адвокатски колегии от страната.

В емоционалното си изложение за ролята на адвокатите в изграждането на институциите на новата българска държава след 1878 г. проф. д-р Веселин Методиев постави акцент върху ценностите и добродетелите, които са били водещи за изявените представители на адвокатурата в Следосвобожденска България като Константин Стоилов и Димитър Греков.

На някои от значимите събития от историята на адвокатурата в периода до 1944 г. се спря доц. д.и.н. Евгени Йочев.

Преподавателите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и адвокати от Софийска адвокатска колегия доц. Венцислав Петров и гл.ас. Тихомир Рачев предизвикаха голям интерес сред присъстващите със своите изложения относно малко познати факти за ролята на адвокатите в юридическото образование у нас (презентацията) и развитието на българската правна наука (презентацията).

С критичен анализ, предизвикващ много въпроси за размисъл, адвокат Даниела Доковска – виден правозащитник и носител на орден „Св. св. Кирил и Методий“ (огърлие), се спря на някои предизвикателства, с които съвременните български адвокати се сблъскват ежедневно при упражняване на професията. Сред тези проблеми тя открои най-вече некачественото и хаотично променящо се законодателство, омаловажаването и пренебрегването на ролята на адвоката като защитник на правата и законните интереси на гражданите и недопустимото му идентифициране с клиентите, които представлява. Адвокат Доковска апелира към активност и последователност в отстояването на основни ценности като върховенство на правото и справедливостта.

След края на конференцията се проведе тържествен коктейл.

Събитието беше излъчено и чрез видеострийм в затворената Фейсбук група на САК.

Пълният запис на събитието, както и отделни записи на изказванията на всеки от участниците ще бъдат публично достъпни във видео секция на сайта на САК и в Youtube канал на САК, които са в процес на създаване.

Софийски адвокатски съвет

Споделяне