САК и ВАдвС бяха домакини на съвместен конгрес на FBE и CCBE

/


Софийската адвокатска колегия и Висшият адвокатски съвет бяха домакини на съвместния конгрес на Федерацията на европейските адвокатури (Fédération des Barreaux d’Europe – FBE) и Съюза на адвокатурите и правните общества на Европа (Council of Bars and Law Societies of Europe – CCBE), който се проведе в периода 22 – 24 юни в София.

Форумът се състоя с подкрепата на Френското председателство на Съвета на Европейския съюз. Гостите бяха посрещнати за техните работни сесии в България на 22 юни в парка на дворец „Врана“ на летен коктейл.

Работната част на конгреса се проведе на 23 юни в столичния хотел „Балкан“ и беше посветена на „Ролята на адвоката след пандемията 2022 г.: динамика на работа в поляризирани общества, промяната в имиджа на адвоката и еволюция на адвокатската професия". В работата на конгреса взеха участие над 200 адвокати от почти всички европейски държави, с осигурен симултанен превод на 5 чужди езика.

Участниците бяха приветствани от председателя на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев, министъра на правосъдието Надежда Йорданова, председателя на Софийската адвокатска колегия Стефан Марчев, президента на CCBE Джеймс МакГил, президента на FBE Доминик Атиас, Посланика на Република Франция в България Н. Пр. Флоранс Робин, както и други официални лица.

Поздравителен адрес до участниците във форума изпрати президентът на Република България Румен Радев.

Акцент на обсъжданията бе социалната отговорност на адвокатите и адвокатските дружества и как да бъде съчетано задължението на адвокатите да представляват клиентите си според закона – от една страна, и обществените интереси – от друга.

Темата за неправомерни съдебни спорове, свързана със защитата на гражданското общество и на журналистите като важни участници в обществения дебат и в разпространението на информация, предизвика оживен професионален дебат за ролята на адвокатите при противодействието на злоупотребите със стратегически съдебни процеси, насочени срещу участието на обществеността. Дискусията се фокусира върху предизвикателството пред всеки един европейски адвокат – да представлява и защитава своя клиент по най-добрия начин със законни средства и същевременно да отчита и факта, че тези негови усилия могат да бъдат използвани от съответния клиент за увреждане на демокрацията и изконно присъщите ѝ принципи за свобода на изразяване, достъп до информация, защита на правата на човека и други основополагащи за цивилизованото общество ценности. Да бъде потърсен балансът между достъпа до правосъдие и неприкосновеността на личния живот, от една страна, и защита на свободата на изразяване на мнение и свободата на информация от друга, бе основната цел на обсъжданията.

Специален панел на конференцията бе посветен на иновациите и дигитализацията на правната работа, както и на проблемите, които тези процеси поставят за решаване: трудното спазване на изискването за поверителност и необходимостта от пряка и доверителна връзка с клиента при използването на доставчици на електронни услуги, чиято структура и локация на сървъри не винаги е ясна, потенциалната опасност за лишаване на определени слоеве от населението от достъп до правосъдие поради липса на необходимите умения и/или възможности за прилагане на цифровизацията и пр.

Сред промените в сферата на правните услуги и адвокатската дейност, посочени по време на форума, са предоставянето на все по-голям обем от тези услуги посредством правни платформи, налагането на хибридни модели на работа на адвокати чрез временни обединявания, използването на подизпълнители, засилваща се тенденция за предоставяне на услуги от юристи, които не са адвокати (с изключение на процесуалното представителство), трансгранично предоставяне на правни услуги в рамките на ЕС, сериозното проникване на технологичните фирми на пазара на правни услуги.

Конгресът завърши с гала вечеря в Националния исторически музей, където гостите и домакините обмениха впечатления от работните сесии и се запознаха с българската история, включително с културните ценности, изложени в НИМ.

В останалите дни от пребиваването им в България двете организации, със съдействието на домакините, проведоха редица вътрешни събития. Първите отзиви са изключително добри и участниците определят конгреса като много успешен, а организацията му за професионална.

Съвместният конгрес на двете най-големи европейски адвокатски организации бе отразен от българските национални медии, в това число БНР, БТА, Нова телевизия, правните сайтове „LEX.BG“ и „DЕ FACTO“ и др., като интересът към темите на форума продължава. Повече информация можете да намерите на посочените по-долу линкове:

Международна конференция на адвокати започва в София в четвъртък (bta.bg)

https://bnr.bg/play/post/101665307/nepravomernite-...

Неправомерните съдебни спорове (SLAPPs) и социалната отговорност на адвокатските дружества ще обсъждат на международен форум в София - България - БНР Новини (bnr.bg)

https://bnr.bg/post/101668062/imidjat-na-advokatit...

Адвокати от цяла Европа се събират в София - Lex.bg News

https://defakto.bg/2022/06/22/%D0%B2-%D1%81%D0%BE%...

Нов имидж на адвокатите - как, решават на световен конгрес в София (24chasa.bg)

https://institutfrancais.bg/evropejski-kongres-na-...

http://evropaworld.eu/sabitiya-u-nas-za-finala-na-...

Споделяне