ОБРЪЩЕНИЕ на Президента на UIA г-н Джером Рот

/


Уважаеми членове на UIA,
Надявам се, че сте добре, здрави и в добро настроение. С течение на седмиците аз оставам затворен, заради мерките за сигурност, в дома си в Калифорния. Поддържам обаче постоянен контакт с колеги от членовете на UIA от целия свят по всички канали, с които разполагам: имейл, телефон, публикации в социалните мрежи и срещи чрез Zoom. Бях в контакт и с много от ръководителите на адвокатските колегии и побратимените юридически организации. Тези комуникации ме държат ангажиран и оптимистичен, те ме карат да се чувствам пълноценен и ми позволяват да бъда в течение с най-важните постижения в света. Те са източник на светлина. По тази причина днес Ви пиша.

Естествено признавам, че живеем в много деликатно време за всички по света, а разбира се и за нас адвокатите. Много от членовете на UIA са силно засегнати от вируса и ние се сблъскваме със строги ограничения - от ограничаването на социалните събития до заповедта да останем затворени в домовете си и да избягваме контакт с приятели, семейство и колеги. В по-слабо засегнатите страни има опасения, че вирусът все още може да пристигне и объркване относно това, как да се предпазят. Световната икономика ерозира, международните пътувания са прекъснати и здравните системи се задъхват. Много адвокатски кантори предвиждат значително забавяне на своята дейност и адвокатите се сблъскват с трудности в практиката си, поради затварянето на съдилищата и извънредните правителствени разпоредби. Трудно е както в професионален, така и в личен план. Лесно е да се разочароваш и стресираш.

В същото време все още има убедителни причини да бъдем оптимисти. Вирусът ще премине, подобно на други болести, които е имало в миналото. Вече има напредък в лечението и в разработването на ваксини. В някои страни, които бяха силно засегнати като Китай, положението се подобрява. Заедно ще излезем от това положение и ще се научим да се подготвяме по-добре за бъдещето. През целия си живот успях да видя как след убийството на Кенеди, случаят „Уотъргейт“, войни, природни катастрофи, атаките на 11-ти септември и финансовата криза, чувството на отчаяние отстъпи място на надеждата, след това дойде възстановяването и накрая победата.

Междувременно ние правим интроспекция и наблюдаваме това, което е най-важно за нас като човешки същества, като членове на семейството, като граждани, като членове и на UIA, като адвокати. И точно поради тази причина смятам, че асоциация като нашата UIA може да играе много важна роля като ни помага да се грижим за себе си, докато търсим пътя си сред тези трудности. Когато физически се отделим от всички, с изключение на тези, с които споделяме покрив, UIA осигурява контакт и приятелство, ангажираност, информация, професионални възможности и контакти, както и начин да защитим колегите си адвокати, нашата професия и върховенство на закона, както и да помогнем на обществото.

Контакт и приятелство, защото настоящите ограничения ни изолират. След като улиците, съдилищата и офисите са празни, се чудим дали светът, който познаваме, все още е там. Отговорът очевидно е да: всички сме тук, чакаме да се срещнем отново. Мисията на UIA е да обедини адвокатите по света. И ние се нуждаем от тази мисия и това единство повече от всякога. Жизненоважно е да останем в контакт с колегите си адвокати, с колегите ни от UIA, сега и завинаги. Комуникирайте по телефона, чрез социалните медии, в онлайн срещи, споделяйте новини, наблюдения, полезни съвети, хумор и дори да отприщим чувството си на неудовлетвореност: всичко това ни позволява да почувстваме, че сме част от по-голяма общност от адвокати , като си спомним общата ни отдаденост на професията и възстановяването на взаимосвързаността във време, когато отношенията са подложени на изпитание.

Ангажираност, защото UIA ни дава възможност да участваме разумно, не само да мислим и говорим, но и да действаме. Можем да се възползваме от програми като UIAMentor, за да помогнем на младите адвокати и UIAdvance в полза на нашите адвокатски кантори, да допринесем за бюлетина на UIA, да обменяме идеи как да помогнем на нашата правна общност на нашата страница на UIA COVID-19 на LinkedIn, да участваме в проучвания на UIA и да потърсим помощ по конкретни теми.

Информация, защото е важно за всеки да бъде напълно информиран по време на публична криза, но за адвокатите още повече. Нашите клиенти очакват от нас да бъдем в състояние да ги информираме незабавно за правните последици от най-новите разработки, когато се случват. Те се надяват, че веднага ще проучим как се прилага закона и че ще сме готови творчески да се справим с една реалност, която продължава да се променя. UIA ни позволява да изпълним тези изисквания и да сме в крак с най-новите разработки. Имаме планирани онлайн семинари по жизненоважни теми като тълкуване на договори и пандемичните последици за трудовото законодателство, както и други практически инструменти, които адвокатите могат да използват за работа от своя дом и за да се свържат с адвокатските си кантори, да контролират своя персонал и да участват в съдебни производства. UIA също така ни дава достъп до публикации като Juriste (която ще посвети тема на коронавирусните проблеми) и сборници на съответната документация, която ще публикуваме чрез нашия уебсайт.

Защитавайте адвокатите и върховенството на закона, защото както вече предупредих в няколко съобщения на UIA, настоящите ограничения за спиране на разпространението на вируса могат да доведат, умишлено или не, до нарушаване на свободното упражняване на нашата професия и те налагат ограничения, които пречат на най-висшите ни ценности: разделението на властите, независимата съдебна система и защитата на малцинствата и правата на човека. UIA планира да си сътрудничи със своя спонсор Lexis-Nexis, за да организира уебсеминар по тези въпроси, а Институтът за върховенство на правото на UIA (UIA-IROL) изследва ограниченията в глобален мащаб. UIA е напълно ангажирана да бъде гарантирано, че правителствата ще постигнат правилния баланс между общественото здравеопазване и върховенството на правото. А Вашето участие в UIA Ви предлага начин да допринесете значително за тези усилия и Вашият глас да бъде чут.

Помогнете на обществото, защото това е задължение на всички нас. Аз ще отида в социалните мрежи, за да помоля всички членове на UIA да окажат помощ в своите общности на онези организации, които обслужват най-уязвимите от хората около нас. Току-що направих дарение на нашата хранителна банка в Сан Франциско, за да се опитам лично да помогна на  местните семейства да продължат нормално да изхранват децата си, въпреки правителствените ограничения, безработицата и закриването на училищата, които не им позволяват да правят това.

И накрая безспорно е, че ние се нуждаем и от Вас в UIA. Нашата асоциация е толкова жизненоважна и продуктивна, колкото е и приносът на нейните членове. Динамичността на нашите дейности зависи изцяло от Вашето желание да участвате в тях, да се включите в нашите програми, да споделите знанията си и да продължите да работите в контакт с другите й членове. И разбира се финансовият принос, който правите с Вашата квота и участието си в различните дейности, помага да се финансират високите разходи за функциите и административната инфраструктура на UIA, и е от решаващо значение за осъществяване на дейностите на организацията. Това включва и нашите служители, които с абсолютната си отдаденост са затегнали редиците в един изключително труден период във Франция.

Всичко това ме кара да Ви помоля да останете членове на UIA и в деня за плащане на членския внос, докато преминем през този сложен етап. Надяваме се, че ще се възползвате от специалните предимства, които UIA предлага и които са по-критични, ако това е възможно при сегашните обстоятелства и че те спомагат за поддържането на почти стогодишната UIA, за да може тя да продължи да отглежда нови поколения адвокати през следващия век. Убеден съм, че една малка жертва на време и ресурси за всеки един от Вас, гледана през призмата на UIA се разширява, за да осигури огромна помощ на адвокати навсякъде, да поддържаме сътрудничеството и приятелството си, да защитаваме правовата държава и да окажем голяма подкрепа на нашата професия и да бъдем полезни на нашите общности.

Това, което бих искал най-много в момента, е да се качите в самолета, за да присъствате на заседание на UIA и да се видим всички, да се ръкуваме, да присъстваме на заседание на някоя комисия, да сравняваме бележките си на заседание на някой национален комитет, да споделим храна, ... Този ден ще дойде скоро. Но все още не. Засега моля, получете  от мен виртуална прегръдка от Калифорния и поемете ангажимент, както правя аз, заедно да направим всичко възможно да подкрепим UIA.

Благодаря ви, грижете се за себе си и за своите семейства. Ще се видим скоро.

С уважение,
Джером Рот
Президент на UIA

Споделяне