Home

sak-sas.bg

ПОВЕЧЕ ПРАВОВА ДЪРЖАВА ОЗНАЧАВА ПОВЕЧЕ ЗАЩИТА НА АДВОКАТИТЕ

Печат PDF

JJU President 2Новият Президент на Международния съюз на адвокатите (UIA) адвокат Жан – Жак Уетвилер (Франция) се ангажира да работи за правова държава

Жан – Жак Уетвилер, адвокат в Парижката и в Брюкселската адвокатски колегии и съосновател на „Адвокатска кантора UGGC-Париж“ бе избран за Председател на UIA на заключителното заседание от Конгреса на UIA, проведен в последните дни на октомври 2015г във Валенсия, Испания. Той наследи на поста уругваеца адвокат Мигел Лоиназ.

Във встъпителното си слово новият Председател на UIA решително се обяви за действия на Международния съюз в защита на правовата държава и следователно, за защита на адвокатската професия (ЗАЩИТА НА ЗАЩИТАТА), силно застрашена в последно време в различни страни по света. Адвокат Уетвилер заяви, че дейността му е продължение и на усилията на неговите предшественици на този пост, а именно адвокатите Стивън Драйфус (САЩ) и Мигел Лоиназ (Уругвай).

Не е възможно да защитаваме правата на човека без нашата професия да бъде независима, силна и уважавана и без законите, създадени от държавата да осигуряват на адвокатите и на техните професионални организации свободното упражняване на адвокатската професия, без те да бъдат преследвани или заплашвани при изпълнение на служебните си задължения, свързани със защита на поверените им интереси на клиента.” – декларира адвокат Уетвилер пред 1200 присъстващи адвокати в залата.

За новият Председател ,,Международният съюз на адвокатите е призван да подпомага съсловните адвокатски организации, както и всички адвокати да усвоят бързите структурни промени, на които сме свидетели в последно време, без да изгубим нашите ценности и спазвайки основната ни мисия за защита на свободите на правовата държава”.

Продължение...

Квалификационни СРЕДИ ЕСЕННА СЕСИЯ’ 2015

Печат PDF

Уважаеми колеги,

Очаквайте следващия сезон на квалификационните среди. Семинарите през Сезон’ 2015 – Есен,  ще  бъдат организирани с методическата помощ на Българската асоциация на Международната организация за развитие на правото (International Development Law Organization – IDLO). Квалификационните обучения са в съответствие с  изискванията на Наредба № 4 за обучение и квалификация на адвокатите на Висшия адвокатски съвет.

Планирани и подготвени са следните семинарни теми: обществени поръчки, защита на интелектуална собственост, защита правата на потребителите, включително последни европейски инструменти, технологии, медии, телекомуникации и право.

Молим, ако имате интерес и към други теми, очакваме вашите предложения  на e-mail: Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.

АДВОКАТИ  и МЛАДШИТЕ АДВОКАТИ от САК са поканени на СПЕЦИАЛНО ПОДГОТВЕНИ ЗА ТЯХ СЕМИНАРИ - от 21 октомври включително – ВСЯКА СРЯДА от 14.00 часа!

Часовете по тези семинари ще се зачитат за ГОДИШЕН СЕМИНАРЕН СТАЖ по чл.8 от Наредба №4

Обученията  ще се провеждат в Залата на САК, на ІІІ етаж в Търговския дом в София, бул. "Витоша" № 1 "А". Местата са ограничени до 30 човека.

Записване при Л.Спасов – библиотекар при САК на тел. 0879 292 217 или на място в сградата на адвокатския съвет, бул."Т.Александров" 137.

ОРГАНИЗАТОРИТЕ СИ ЗАПАЗВАТ ПРАВОТО ДА ПРАВЯТ ПРОМЕНИ В ТЕМИТЕ И ПОКАНЕНИТЕ ЛЕКТОРИ.

В ТАЗИ ВРЪЗКА, МОЛИМ, ЕДНА СЕДМИЦА ПРЕДИ ВСЯКА ЛЕКЦИЯ ДА ПРОВЕРЯВАТЕ ГРАФИКА НА САЙТА НА САК.

БЛАГОДАРИМ ЗА РАЗБИРАНЕТО.

ГРАФИК КВАЛИФИКАЦИОННИ ЛЕКЦИИ -  СРЕДИ от 14h

Продължение...

Международна конференция „Институциите, медиите и обществеността заедно срещу насилието върху жени“

Печат PDF

Работен проект на „Асоциация за жените адвокати“:

 

Международна конференция

„Институциите, медиите и обществеността заедно срещу насилието върху жени“

 

          Събитието се организира във връзка с 25 ноември, обявен от ООН за Международен ден за елиминиране насилието над жени и в подкрепа наКонвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие“ („Истанбулска конвенция“).

          Описание на проблема:

          В началото на 21 век милиони жени продължават да бъдат обект на насилие, като истинската същност и мащаби на този проблем е трудно да бъдат установени. Според последни статистики тенденцията в Европа показва, че всяка трета жена е жертва на насилие или общо 33% от жените над 15-годишна възраст. В България официално 29% от жените са преживели поне една от четирите форми на насилие: физическо, сексуално, психологическо или икономическо, като според специалистите реалните стойности са далеч по-високи, защото малко жени са готови да го признаят и да потърсят помощ.

          Всички тези данни недвусмислено сочат, че насилието срещу жени е глобален здравен и социален проблем с епидемични мащаби.

          С Резолюция 54/134 на Общото събрание на ООН от 17 декември 1999г. 25-ти ноември е обявен за Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените.

          „Асоциация за жените адвокати“ се присъединява към призива на ООН, насочен към правителствата на държавите-членки на ООН, международните организации и различните неправителствени организации (НПО), да организират дейности, които да акцентират общественото внимание към многобройните аспекти, форми и последици на насилието.

          На 11 май 2011г. в Истанбул, Турция е приета Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (Council of Europe Convention on preventing and combating violence against women and domestic violence), наричана още „Истанбулска конвенция“ (Istanbul Convention), влязла в сила от 1 август 2014г. Тази конвенция все още не е подписана и ратифицирана от България, макар че представлява фундаментална правна основа в международен план срещу насилието над жени и по силата на правилата в „Съвета на Европа“, след като вече е подписана и приета от минимум 8 държави-членки, тя следва да се бъде приета (дори и с резерви по определени текстове) във всички държави-членки.

Продължение...

Поздрави за 22 ноември – Деня българската адвокатура

Печат PDF

Уважаеми колеги,

Приемете искрените ни поздравления във връзка с 22 ноември – Деня българската адвокатура.

През всичките тези 127 години от приемането на  първия Закон за адвокатите в България и достойното наследство, оставено от предшествениците ни до днес, българската адвокатура е играла и продължава да играе важна роля в историята на България.

Ето защо трябва да бъдем горди с това, че носим името АДВОКАТ.  Ние, адвокатите, никога не трябва да забравяме не само ролята на адвокатурата за държавността, но и ролята която всеки един от нас има при упражняване на професията, както и в обществото, а именно да браним законността и човешкото достойнство, свободите и човешките права – най-ценното за едно човешко същество.

Пожелавам на всички здраве, с достойнство да упражнявате професията, лични и професионални успехи!

Честит празник, колеги!
Петър Китанов
Председател на САС

Обявления на ДС

Печат PDF

ДИСЦИПЛИНАРЕН СЪД

ПРИ СОФИЙСКА АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ

                       

                                        О Б Я В Л Е Н И Е

 

                        Дисциплинарният съд при САК – 2-ри състав на основание чл.139 ал.2 от Закона за адвокатурата – уведомява, че на 14.12.15 г. от 13.00 ч. в заседателната зала на Дисциплинарния съд., намиращ се на бул.”Тодор Александров, № 137, ет.3 ще се проведе заседание на което ще бъдат разгледани дисциплинарните дела срещу следните дисциплинарно обвинени адвокати. Дисциплинарното обвинение е по чл.49 ал.1.

Продължение...

Copyright © sak-sas.bg 2015