Home Actualité Софийската адвокатска колегия беше съорганизатор на кръгла маса на тема „Конституцията – източник на правото“

Софийската адвокатска колегия беше съорганизатор на кръгла маса на тема „Конституцията – източник на правото“

There are no translations available.

     На 10 април в зала „Изток“ на Народното събрание се откри първото от поредица събития, посветени на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция. То се отличаваше с по-особения си характер на Кръгла маса на тема „Конституцията – източник на правото“, на която конституционни съдии, съдии от различни съдилища, адвокати и преподаватели обсъждаха въпросите, свързани с непосредственото действие на Конституцията като живо право.

     Събитието се организира от Софийската адвокатска колегия и Висшия адвокатски съвет и беше открито с химна на Република България. Негов модератор беше адв. Валя Гигова, която отбеляза, че „Конституцията на един народ е неговата национална Библия“. Встъпителни думи произнесоха адв. Ралица Негенцова, адв. Явор Нотев от името на Народното събрание, като домакин на събитието, министърът на правосъдието Данаил Кирилов, съдия Борислав Белазелков, както и адв. Ивайло Данов, който отбеляза, че „в дни като днешния е изключително важно да си припомним, че юристът е призван да бъде пазител на изкуството на доброто и справедливото, а това е възможно само ако познаваме и браним нашата Конституция и зачитаме ценностите, въплътени в нея“.

     Под формата на професионален дебат основни теми развиха като лектори проф. Пенчо Пенев, проф. Лазар Груев, съдия Красимир Влахов, проф. Даниел Вълчев, проф. Емилия Друмева и доц. Мартин Белов. Всички те засегнаха изключително актуални теми, които вълнуват юридическата наука и практика. След това се проведе жива професионална дискусия, в която участниците споделиха своите въпроси, впечатления, размисли и идеи.

                                 Софийски адвокатски съвет

 

Imprimer PDF

Copyright © sak-sas.bg 2020