Home Actualité

Actualité

Билети за театрална постановка

Imprimer PDF
There are no translations available.

Уважаеми колеги,


Софийският адвокатски съвет е осигурил ограничено количество билети за театралната постановка „Черна комедия” от Питър Шафър, която ще се състои на 17.11.2019 г. (тази неделя) от 19.00 часа в театър „Българска армия”.  Билетите са на половин цена - по 9 лева, а не на редовната цена от 18 лева.

Всеки който желае да присъства на постановката може да купи билет за нея на касите на Софийската адвокатска колегия на бул. „Витоша” № 1А, Търговски дом, ет.3, считано от 14.11.2019 г.

Моля имайте предвид, че количеството на билетите е ограничено!


Софийски адвокатски съвет

Регистрация за участие в международната конференция „Ролята на адвокатурата за върховенството на правото и демократичното общество”

Imprimer PDF
There are no translations available.

Уважаеми колеги,

Напомняме, че утре, 8.11.2019 г., е последния срок за регистрация за участие в международната конференция „Ролята на адвокатурата за върховенството на правото и демократичното общество” на 21-22.11.2019 г.

Софийски адвокатски съвет

icon-pdfРолята на адвокатурата за върховенството на правото и демократичното общество

 

Годишен бал на Софийска адвокатска колегия

Imprimer PDF
There are no translations available.

Уважаеми колеги,

Уведомяваме Ви, че първите 100 (сто) куверта за годишния бал на Софийска адвокатска колегия вече са продадени.

Следващите куверти ще бъдат пуснати в продажба от сряда (13.11.2019 г.) след 14.00 часа, когато бъде уточнен броя на чуждестранните гости.

Софийски адвокатски съвет

Продължават срещите с изявени юристи в Гостната на правника

Imprimer PDF
There are no translations available.

Съюзът на юристите в България

ГОСТНАТА НА ПРАВНИКА

Със създаването й СЮБ цели поддържането на връзка между поколенията юристи, съхраняването на историческата памет в ПРАВОТО. Гости вече бяха професор Огнян Герджиков и професор Васил Мръчков. Продължават срещите с избрани гости от съсловието на юристите.

СЛЕДВАЩИЯТ ПОКАНЕН ГОСТ Е АДВОКАТ  ДАНИЕЛА  ДОКОВСКА

СРЕЩАТА ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА 11 НОЕМВРИ (понеделник) 2019 г., 17.30 ч.,
гр. СОФИЯ, ул. „ПИРОТСКА“ 7, ет. 2, СЮБ,
в ГОСТНАТА НА ПРАВНИКА

Поради ограниченият брой места, моля да заявите желанието си за участие на тел.: 02 981 30 35, 02 981 26 24, e-mail: Cette adresse email est protégée contre les robots des spammeurs, vous devez activer Javascript pour la voir. - най-късно до 7 ноември 2019 г.

Семинар на тема „Касационното обжалване”

Imprimer PDF
There are no translations available.

Уважаеми колеги,


Софийският адвокатски съвет, съвместно с Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“, организира семинар на 07 ноември 2019 г. (четвъртък) на тема: „Касационното обжалване” с лектор доцент Таня Градинарова.

Семинарът ще се проведе от 14.00 ч. до 17.00 ч. в сградата на ЦОА „Кръстьо Цончев“, ул. "Калоян" № 8, ет. 4.

Записването е до изчерпване на местата на тел. 02/980 10 92 и 02/980 24 92 или на е-поща Cette adresse email est protégée contre les robots des spammeurs, vous devez activer Javascript pour la voir. (при записване, моля посочвайте три имена и личен адвокатски номер).


Софийски адвокатски съвет

СОФИЙСКА АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ ЩЕ СИ ПАРТНИРА С ЕЛСА БЪЛГАРИЯ В ПОМОЩ НА МЛАДИТЕ АДВОКАТИ

Imprimer PDF
There are no translations available.

Възможностите за международен стаж на млади адвокати до 26-годишна възраст обсъдиха на среща в Деня на отворените врати в Софийска адвокатска колегия, членове на Софийския адвокатски съвет и представители на ЕЛСА България (European Law Students' Association). Това беше само една от многото теми, дискутирани на 31.10.2019 г.

Първа крачка към бъдещото съвместно сътрудничество между двете организации е назначаването на стаж в Софийски адвокатски съвет на двама студенти юристи. Същевременно Колегията се ангажира да инициира и подпомогне реализирането на стажове за студенти юристи в юридически кантори. Целта е да се даде възможност на млади колеги да трупат знания и практически умения в реална работна атмосфера.

„Срещата с ЕЛСА България се състоя в първия Ден на отворените врати в Софийска адвокатска колегия,“ коментира адвокат Ивайло Данов, Председател на Колегията. „Младите юристи са бъдещото лице на нашата професия и аз вярвам, че когато им предоставим една добра основа за развитие и самоусъвършенстване, те могат да разгърнат изцяло потенциала си. Младите колеги трябва да бъдат подкрепени и именно това е една от нашите цели като организация. Смятаме да разширим сътрудничеството си, като си партнираме в организацията на различни събития и предоставяме още възможности за включване в квалификационни семинари и конференции с национален и международен обхват“.

Освен с представители на ЕЛСА България, адвокат Ивайло Данов се срещна и с председателя на Българската търговско-промишлена палата г-н Цветан Симеонов, с когото бяха обсъдено възможностите за продължаване и разширяване на съвместните инициативи на САК и БТПП през 2020 г. Проведени бяха също така разговори с адвокати, членове на колегията, както и с граждани, дошли да научат повече за работата на САК.

                        Софийски адвокатски съвет

ELSA partnership

Годишен бал на Софийска адвокатска колегия

Imprimer PDF
There are no translations available.

Уважаеми колеги,

От понеделник (04.11.2019 г.) след 15.00 часа Софийска адвокатска колегия пуска в продажба първите 100 (сто) куверта за годишния си бал, който ще се проведе на на 22.11.2019 г. от 19.00 ч. до 24.00 ч. в гр.София, хотел „Рамада“, зала „Диамант“.

Моля, желаещите да купят куверт, първо да се запишат при Петко Генчев (бул.“Тодор Александров“ №137, ет.3, номер 0879 292215), след което да заплатят сумата за куверта на стойност 55 лева за членове на колегията и 80 лева за придружители и външни лица в счетоводния салон на САК на бул.“Тодор Александров“ №137, ет.2.

След заплащане на куверта е необходимо да представите квитанцията на Петко Генчев, че сте заплатили дължимата сума и да заявите с кого бихте желали да сте на една маса.

Софийски адвокатски съвет

Готови адвокатски карти

Imprimer PDF
There are no translations available.

Готови са картите на следните адвокати и младши адвокати

Забележка*: Нововписаните адвокати и младши адвокати да носят и 1бр.снимка.

 

Готова карта се получава срещу представяне на вносна бележка със заплатени 10 лв по банковата сметка на ВАС - УниКредит БУЛБАНК.
BIC:UNCRBGSF, IBAN:BG85UNCR76301000029813 с основание – Такса за издаване на карта

 

Lire la suite...

Годишен бал на Софийска адвокатска колегия

Imprimer PDF
There are no translations available.

Софийският адвокатски съвет Ви кани на традиционния годишен бал на Софийската адвокатска колегия, който ще се проведе на 22.11.2019 г. от 19.00 ч. до 24.00 ч. в гр.София, хотел „Рамада“, зала „Диамант“.
За любителите на гастрономията е предвидено разнообразно сет-меню. За доброто настроение на присъстващите ще се погрижат музикални изпълнители, между които и трио „Сопрано”.
Кувертът за адвокати и младши адвокати е на стойност 55 лева, същите следва да се легитимират с адвокатска карта при покупката на куверта.
За придружители и външни лица постоянно живеещи в България цената на куверта е на стойност 80 лева.
Кувертите ще се продават в счетоводните салони на САК в гр.София, на бул.“Тодор Александров“ №137, ет.2 и на бул.“Витоша“ №1А, Търговски дом, ет. 3 от 14.00 часа на 04.11.2019 г. до 15.11.2019 г. или до изчерпването им.

Софийски адвокатски съвет

СРЕЩА С РЪКОВОДСТВОТО НА СОФИЙСКИ РАЙОНЕН СЪД

Imprimer PDF
There are no translations available.

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,
    На 21 октомври 2019г. председателят на САК адв.Ивайло Данов, секретарят на САС адв.Пейчо Пейчев и членовете на САС – адв.Стефан Марчев и адв.Мария Вълканова се срещнаха с Председателяна Софийски районен съд съдия Александър Ангелов, част от заместник-председателите на колегии и съдебния администратор на СРС, като продължение на усилията на Софийския адвокатски съвет за запознаване на ръководителите на софийските съдилища с проблемите, които адвокатите срещат ежедневно при работата си в съдилищата и за обсъждане на възможностите за тяхното разрешаване.
    Повод за срещата бяха много сигнали от адвокати от САК за трудности, които срещат колегите както при разглеждане на делата в СРС, така и в комуникацията си с деловодствата на съда.
    Обсъден беше въпросът за отваряне на служебен вход за адвокати в сградите на СРС – сградата на Наказателно отделение на бул. „Скобелев“ №23 и на Гражданско отделение на бул. „Цар Борис III“ №54, за да не се налага колеги да чакат заедно с граждани, което в пикови часове води до закъснения за съдебни заседания и създаване на напрежение, което се пренася след това и в съдебните зали.Беше констатирано, че функционално двете сгради позволяват обособяването на втори скенер на входа на сградите, който да бъде използван като вход за адвокати. И към настоящия моментскенери са налични, но са необходими допълнителни служители на ГД „Охрана“ към Министерство на правосъдието, които да обслужват тези скенери през цялото работно време на съда – още по 7 служители за всяка от съдебните сгради на СРС. С оглед натовареността на СРС и положителния ефект, който би имало наличието на служебен вход за адвокати, се постигна съгласие както Ръководството на САК, така и ръководството на СРС, да поискат от Министъра на правосъдието и Висшия съдебен съвет предвиждане на допълнителни щатни бройки за охрана на сградите на СРС за следващата бюджетна година.
    Постави се и въпросът, че сайта на СРС е променен и вече няма възможност да се правят справки за актове на съда по три имена и ЕГН на страните. Ръководството на СРС беше уведомено, че по искане на Софийския адвокатски съвет, със становище рег.№НДМСПО-17-624/18.07.2018г., Комисията за защита на личните данни прие, че осигуряването на възможност за извършването на справки в регистри на съдебни органи, в т.ч. в азбучни указатели, водени електронно, по критерии за търсене „три имена“ или „ЕГН“ на физическо лице е допустимо и законосъобразно. Ръководството на СРС беше запознато с това становище и беше поет ангажимент да се извърши промяна в електронния портал на сайта на СРС за възстановяване възможността за търсене по три имена и ЕГН на физическо лице.
    Беше обсъдена възможността за провеждане на общ юридически форум, на който да участват представители на гилдиите на съдиите, прокурорите и адвокатите, като на този форум се обсъдят проблемите при работата по делата, да се чуят различните гледни точки и да се вземат съгласувани мерки за тяхното решаване, така че да се улесни работата на всички и гражданите да получат по-бърз достъп до правосъдие.
    Ръководството на СРС ни информира, че забавеното получаване на информация за присъждане на разноски при служебните защити, най-вече по наказателни дела, пречи на тяхното своевременно присъждане.Поради това с настоящото призоваваме колегите, вписани в регистъра на НБПП, да подават своевременно отчетите си, за да бъдат присъждани и изплащани своевременно дължимите суми.
    Софийският адвокатски съвет благодари на ръководството на СРС за проявеното разбиране към проблемите на адвокатите и декларираната готовност със съвместни усилия да създадем по-добри условия за упражняване на адвокатската професия от най-голямата адвокатска колегия в най-натоварения първоинстанционен съд в България.
    Уважаеми колеги,
    Като Ви уведомяваме за проведената среща с ръководството на СРС и обсъдените действия за подобряване на условията за работа в съда, Ви благодарим за активността и се надяваме и занапред да ни уведомявате за проблемите и нередностите при организацията на работа в различните съдилища и други институции на територията на гр.София.
Софийски адвокатски съвет

ПРОГРАМА НА АДВОКАТСКА АКАДЕМИЯ „ЗА ТОВА, КОЕТО НЕ ПИШЕ В УЧЕБНИЦИТЕ ПО ПРАВО” Месец Ноември, 2019 г.

Imprimer PDF
There are no translations available.

         Време на провеждане – петък, от 14 до 17 часа.
        Формат -2 лекционни часа по 80 мин. с кафе-пауза от 20 минути.
         Предварителното записване – при библиотекаря на САК Лъчезар Спасов всеки работен ден между 9:30 – 16:30 ч. в сградата на САК в Търговския дом, бул.”Витоша” № 1 А, София  или на телефон  0879 292 217.     

    ТЕМИТЕ

Lire la suite...

Ден на европейските адвокати

Imprimer PDF
There are no translations available.

Уважаеми колеги,

Софийският адвокатски съвет ви поздравява по случай Деня на европейските адвокати. Нека бъдем все по-успешни и познавани в Европа с добрата си и ефективна работа.

Софийски адвокатски съвет

НАБИРАНЕ НА ОФЕРТИ ЗА ЗАСТРАХОВКА „ПРОФЕСИОНАЛНА ОТГОВОРНОСТ НА АДВОКАТИ”

Imprimer PDF
There are no translations available.

Софийска адвокатска колегия набира оферти от лицензирани дружества – застрахователни брокери във връзка със сключване на застраховка „Професионална отговорност на адвоката” за членовете на Софийска адвокатска колегия.

Офертите се подават в запечатан непрозрачен плик върху, който е посочен единствено подателя на офертата в Регистратурата на Софийски адвокатски съвет на адрес: гр.София, бул. „Тодор Александров“ № 137, ет. 2.
     
Срок за подаване: 15.11.2019 г., петък, до 17.00 ч.

Годишен бал на Софийска адвокатска колегия

Imprimer PDF
There are no translations available.

Софийският адвокатски съвет Ви кани на традиционния годишен бал на Софийската адвокатска колегия, който ще се проведе на 22.11.2019 г. от 19.00ч. до 24.00ч. в гр.София, хотел „Рамада“, зала „Диамант“.

Стойността на кувертите ще бъде определена на заседанието на Софийския адвокатски съвет на 29.10.2019 г. Кувертите ще се продават в счетоводните салони на САК в гр.София, на бул.“Тодор Александров“ №137, ет.2 и на бул.“Витоша“ №1А, Търговски дом, ет. 3 от 01.11.2019 г. до 15.11.2019 г. или до изчерпването им.

Софийски адвокатски съвет

Билети за театрална постановка

Imprimer PDF
There are no translations available.

Уважаеми колеги,

Софийският адвокатски съвет е осигурил ограничено количество билети за театралната постановка „Швейк”, която ще се състои на 27.10.2019 г. (тази неделя) от 19.00 часа в театър „Българска армия”.  Билетите са на половин цена - по 10 лева, а не на редовната цена от 20 лева.

Всеки който желае да присъства на постановката може да купи билет за нея на касите на Софийската адвокатска колегия на бул. „Витоша” № 1А, Търговски дом, ет.3.

Моля имайте предвид, че количеството на билетите е ограничено!

Седмица на медиацията

Imprimer PDF
There are no translations available.

01 НОЕМВРИ 2019 Г. - ДЕН НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ

 В ЦЕНТЪР ЗА СПОГОДБИ И МЕДИАЦИЯ

    Център за Спогодби и медиация обявява ден на отворените врати в Софийски районен съд на 01 ноември 2019 г. от 10.00 ч. до 14.00 ч. Всички граждани, представители на юридически лица и адвокати са добре дошли да разговарят с медиатори за възможностите за извънсъдебно разрешаване на споровете им, на адрес гр. София, бул. „Цар Борис ІІІ“ № 54, ет. 2, стая 204 - Център за Спогодби и медиация към СРС и СГС.


28.10-01.11.2019 г.
„Седмица на медиацията“

Всички граждани - страни по дела в Софийски районен съд и Софийски градски съд, ще имат възможност директно от съдебна зала да опитат разрешаване на спора си извънсъдебно. За целта ще има на разположение дежурни медиатори за периода 28.10 – 01.11.2019 г. в работното време на съда. Желаещите, които не са напътени от съдебна зала, могат да заявят медиация в стая 204, ет. 2, Център за Спогодби и медиация при координатор Мариана Николова.

„СЕДМИЦА НА МЕДИАЦИЯТА“

28.10 – 01.11.2019 г.

Lire la suite...

СЪОБЩЕНИЕ

Imprimer PDF
There are no translations available.

По повод констатирани няколко случая, Осигурителна каса „Адвокат“ уведомява всички свои членове да не заплащат осигурителните си вноски в клоновете на НАП, а в касите на САК, като в противен случай ще възникне проблем с данъчно-осигурителната сметка на съответния адвокат.

От Ръководството

Международна конференция „РОЛЯТА НА АДВОКАТУРАТА ЗА ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ПРАВОТО И ДЕМОКРАТИЧНОТО ОБЩЕСТВО“

Imprimer PDF
There are no translations available.

Софийският адвокатски съвет, съвместно с Висшия адвокатски съвет на Република България и Института за Върховенство на Правото (IROL) на Международния съюз на адвокатите (UIA), организира международна конференция на тема „Ролята на адвокатурата за върховенството на правото и демократичното общество“. Събитието ще се проведе на 21-22.11.2019 г. и е част от честванията по повод Деня на Българската адвокатура.


Специално участие във форума се очаква да вземат избраният президент на UIA, адв. Джером Рот, както и изпълнителният директор на Института за Върховенство на Правото на UIA, адв. Джаклин Скот. Говорители ще бъдат изявени български съдии и адвокати, както и представители на адвокатските колегии на Мадрид, Париж, Франкфурт, Милано, Москва, Варшава, Анкара, Тел Авив и др. Работни езици на събитието: български, английски, френски и руски език.


Международната конференция ще се проведе в хотел „Рамада“, гр.София. Моля всички желаещи да вземат участие в конференцията да изпратят потвърждение на следния имейл-адрес: Cette adresse email est protégée contre les robots des spammeurs, vous devez activer Javascript pour la voir. в срок до 11-ти ноември 2019 г.

Софийски адвокатски съвет

 

icon-word Международна конференция „РОЛЯТА НА АДВОКАТУРАТА ЗА ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ПРАВОТО И ДЕМОКРАТИЧНОТО ОБЩЕСТВО“

Меморандум за сътрудничество

Imprimer PDF
There are no translations available.

Уважами колеги,

Във връзка със сключения МЕМОРАНДУМ за сътрудничество  от 20 март 2019 г. между Софийската адвокатска колегия, Асоциацията за жените-адвокати и  Националната  библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” гр. София, се предоставя възможност на адвокатите от колегията да получат безплатни карти за ползване на Библиотеката за срок от една година.

Поради огромния интерес срокът за подаване на заявления се удължава до 18 декември 2019 г.

Желаещите могат да заявят своите карти, като подадат заявление свободен текст до Софийския адвокатски съвет, съдържащо три имена, дата на раждане и адрес единствено на имейл адрес: Cette adresse email est protégée contre les robots des spammeurs, vous devez activer Javascript pour la voir. , считано от днес до 18 декември 2019 г.

Софийски адвокатски съвет

Покана за публична лекция на съдия Анн МакАлистър: „Съдебната медиация във Великобритания“.

Imprimer PDF
There are no translations available.

Уважаеми колеги,

Изпращаме Ви покана за събитие, което ще се състои на 22.10.2019 г. от 16:30ч. в сградата на Софийски районен съд, Наказателно отделение, бул. „Ген. М. Д. Скобелев“ № 23, ет.1, зала „Юстиция“.

Софийски адвокатски съвет

Lire la suite...