Home Новини Адвокати от седем държави посетиха семинара за чуждестранни инвестиции и инвестиции в недвижими имоти

Адвокати от седем държави посетиха семинара за чуждестранни инвестиции и инвестиции в недвижими имоти

Успешно и при голям интерес премина международният семинар „Чуждестранни инвестиции. Инвестиции в недвижими имоти. Европейски и български регулации“, организиран от Софийска адвокатска колегия, Висшия адвокатски съвет и Международния съюз на адвокатите със седалище в гр.Париж (UIA). Събитието се проведе на 12 и 13 април 2019 г. и събра адвокати от България, Гърция, Франция, Испания, Италия, Бразилия и Япония. Министърът на правосъдието Данаил Кирилов лично приветства гостите.

„Във все по-глобализиращия се свят и цялостната интензивна промяна на начина, по който функционират бизнесите и пазарите, адвокатурата не прави изключение,“ коментира адв.Ивайло Данов, Председател на Софийска адвокатска колегия. „Тя трябва да е отворена, модерна, гъвкава и в крак с новите технологии. Адвокатите не просто следва да са запознати с динамиката на законодателството, а да дават градивен импулс за развитието му, подпомагайки една стабилна правна среда, която да дава благоприятен климат за развитие на бизнеса и на чуждестранните инвестиции.“

Именно чуждестранните инвестиции бяха във фокуса на първия семинарен ден. Адвокатите обсъдиха теми, касаещи добрия инвестиционен климат, нуждите и проблемите на инвеститорите, процедурните средства за защита на задграничните инвестиции, ролята на арбитража и медиацията в този аспект, възможностите за привличане на чужди капитали, посредством българската инвестиционна имиграционна програма и др. Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев говори за предимствата при инвестиране в страната ни. Председателят на управителния съвет на Асоциацията на българските банки Петър Андронов представи ролята на банковия сектор в подкрепа на инвестициите. Адв.Едуардо Лоренцети разказа за добрите практики при създаване на международни контакти с цел подпомагане адвокатската работа в сферата на чуждестранните инвестиции. Адв. Борислав Боянов направи запомняща се презентация на тема: “Какво търсят чуждестранните инвеститори?”.

Вторият семинарен ден премина изцяло под знака на инвестициите в недвижими имоти. Адв. Ивайло Дерменджиев изнесе оригинална презентация на тема: “Арбитражът – гаранция за защита на инвестициите. Добри практики и перспективи”. Михаела Лашова, представител на Кушман и Уейкфийлд Фортън България презентира основните тенденции на пазара на офиси, търговски и индустриални площи в световен и локален мащаб. Адв. Хюго Лютелие представи френската система за придобиване на недвижими имоти. Адв. Николаос Аргириу посвети словото си на начините за преодоляване на кризи от всякакъв тип. Бяха коментирани националните регулации при инвестиции в недвижими имоти в България, начините за придобиване и регистрация на недвижими имоти и рестрикциите при придобиването им от чуждестранни граждани. Семинарът завърши с прецизно обобщение, направено от адв.Валя Гигова.

Софийски адвокатски съвет

Печат PDF

Copyright © sak-sas.bg 2019