Home Новини Международна конференция „Арбитраж – нови предизвикателства“

Международна конференция „Арбитраж – нови предизвикателства“

Над 150 участника посетиха събитието, което се проведе в два дни

    В голям интерес и с над 150 участника премина международната конференция „Арбитраж – нови предизвикателства“, организирана от Софийската адвокатска колегия, Висшият адвокатски съвет и Българската търговско-промишлена палата. Събитието се проведе в два дни ( 22 и 23 март 2019 г.) и беше уважено от зам.-министрите на правосъдието Десислава Ахладова и на външните работи Юрий Щерк, от пpeдceдaтeля нa ĸoмиcиятa зa мeждyнapoдни oтнoшeния нa Haциoнaлния cъвeт нa фpeнcĸитe aдвoĸaтcĸи ĸoлeгии Лyи Бyшмaн, aдвoĸaт Baлaнc Бopджия - члeн нa Πapижĸaтa и Hюйopĸcĸaтa aдвoĸaтcĸи ĸoлeгии, председателя на Нишката адвокатска колегия Гордан Пантич и пpeдceдaтeля нa Maдpидcĸия apбитpaжeн cъд Xyaн Cepaдa.

    На конференцията бяха обсъдени предимствата и възможностите за развитие на арбитража като бърза и ефективна алтернатива на държавното правораздаване като се фокусира върху следните теми: арбитражът и новите технологии - бизнесът на 21-ви век; арбитражът по международни дела; правното положение на арбитъра и неговата отговорност; взаимодействието между съда и арбитража; арбитражът в областта на спорта и разрешаването на колективни трудови спорове. Чуждестранните гости, от своя страна, запознаха участниците с арбитражните практики на държавите, които представляват, като очертаха възможни пътища за развитие на арбитража у нас.

    „Добре развитият и качествен арбитраж е един от най-ярките примери за гражданско общество с висока правна култура и със самосъзнание, че споровете между бизнеса или гражданите могат да се решават много по-бързо, икономично и ефективно, отколкото от редовния съд,“ коментира адвокат Ивайло Данов, Председател на Софийска адвокатска колегия. „Самият аз съм арбитър и се стремя във всеки възможен момент да представям и изтъквам предимствата на арбитража, защото вярвам, че той е един от начините за решаване на споровете чрез мъдрост и доброволност.”

    В края на събитието организаторите отбелязаха нуждата от редовното провеждане на форуми посветени на арбитража. Високо бяха оценени постиженията на арбитражния съд към Българската търговско-промишлена палата. Беше отбелязана необходимостта от повишаване на публичната информираност и познаване на ползите от бързото и ефективно решаване на спорове от квалифицирани арбитри.

                                                                                              Софийски адвокатски съвет

 

Печат PDF

Copyright © sak-sas.bg 2019