Home

Софийска Адвокатска Колегия

Семинари на тема: „Измененията в НПК”

Печат PDF

Уважаеми колеги,

 Припомняме на всички колеги, които са вписани в НРПП, че има решение на НБПП, в сила от 05.11.2017г., с което същото задължава адвокатите, които се явяват като служебни или резервни защитници да преминат обучение за измененията в НПК.

 Във връзка с горното, Софийският адвокатски съвет ще организира поредица от семинари на тема: „Измененията в НПК”, като първите два семинара ще се проведат през 2018 г. с любезното съдействие на Центъра за обучение на адвокати "Кръстю Цончев" в сградата на Центъра за обучение на адвокати "Кръстю Цончев" на ул. "Цар Калоян" № 8, ет. 4.

 Първият семинар от тази поредица е на 16.01.2018 г. от 10 до 17 часа с лектор съдия Павлина Панова – Заместник-председател на ВКС и Председател на Наказателна колегия на ВКС.

 Вторият семинар е на 30.01.2018г. от 10 до 17 часа с лектор съдия Валя Рушанова от Наказателна колегия на ВКС.

 Желаещите могат да се запишат за участие в Центъра за обучение на адвокати "Кръстю Цончев", както и на телефони: 02/980 10 92, 0884/922 913 и на имейл Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите. :

 Местата са ограничени до запълване капацитета на залата.

 Софийски адвокатски съвет

Спешно за семинара във Велинград

Печат PDF

 Уважаеми колеги,

 Припомняме на колегите, записали се за участие в семинара, който ще се проведе във Велинград в периода 15-17.12.2017 г. в х-л „Олимп“, че настаняването ще бъде по двама души в стая /изключение правят колегите, които са изявили желание за самостоятелно настаняване в стая и са заплатили предварително за това/.

 Предвид  горното, както и поради изрично настояване от страна на хотелската администрация да им се предостави списък с имената на участниците в семинара и начина на разпределянето им по стаи, всички участници в този семинар, които имат желание да бъдат настанени с конкретен колега в стая, следва да заявят това при Лъчезар Спасов до 12 часа на 13.12.2017 г. на тел: 0879/29 22 17 или 02/904 80 20.

 Всички останали колеги, които не са заявили предварително с кого биха желали да бъдат настанени в стая, ще бъдат разпределяни по двама души в стая от отговорните за семинара членове на САС.

 Дотук с чисто организационните неволи, колеги.

 Надяваме се следващата новина да е много по-приятна за Вас.

 Освен работата ни и задълженията ни като адвокати, нека да не забравяме приятното изкарване и развлеченията. Следващата новина е за колегите, които са любители на спорта и активния начин на живот /и не само/, че след лекциите и една заслужена почивка, ще се организират турнири по боулинг и  тенис на маса. Така че колегите, които обичат този род предизвикателства, да не забравят да си вземат хилките за тенис на маса.

Софийски адвокатски съвет

Последен срок за записване за Коледно тържество на Обществото на рускоговорящите адвокати

Печат PDF

 УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

 Уведомяваме Ви, че на 14.12.2017 г. /четвъртък/ до 13 часа е последният срок за записване и получаване на кувертите за ежегодното Коледно тържество на Обществото на рускоговорящите адвокати, което тази година ще се проведе на 20.12.2017г. от 19 часа в ресторант „Сердика”, който се намира на втория етаж в сградата на СЮБ на ул. „Пиротска” №7.   

 Промяната се налага поради изрично настояване на ресторант „Сердика“.

 Припомняме Ви, че кувертите могат да се получат всеки работен ден между 12 и 13 часа от адв. Ивайло Данов и адв. Пейчо Пейчев на адрес: гр. София, бул. "Тодор Александров" 137, ет.3. Цената на куверта е 40 лева.

Моля имайте предвид, че броят на кувертите е силно ограничен.
адв. Ивайло Данов

Коледно тържество на Обществото на рускоговорящите адвокати

Печат PDF

Уважаеми колеги!

Сдружение „ОБЩЕСТВО НА РУСКОГОВОРЯЩИТЕ АДВОКАТИ” организира своето ежегодно КОЛЕДНО ТЪРЖЕСТВО за всички адвокати от Софийската адвокатска колегия.

Тържеството ще се проведе на 20.12.2017г. от 19 часа в ресторант „Сердика”, който се намира на втория етаж в сградата на СЮБ на ул. „Пиротска” №7.

Кувертите могат да се получат всеки работен ден от 06.12.2017г. до 15.12.2017г. между 12:00 и 13 часа от адв.Ивайло Данов и адв.Пейчо Пейчев на следния адрес: гр.София, бул."Тодор Александров" 137, ет.3.

Цената на куверта е 40 /четиридесет / лева.
При получаване на куверта си всеки следва да направи избор между пет варианта на меню.

Сумата ще се плаща в брой.

Моля, имайте предвид, че местата са ограничени!

адв.Ивайло Данов

Коледно парти за най-малките

Печат PDF

Софийски адвокатски съвет кани всички родители на деца, родени в периода 01.01.2017г. до 31.12.2017г., на ежегодното си Коледно тържество. Събитието ще се проведе на 21.12.2017г. от 15.00 часа в „Национален дворец на децата” (бул. „Ал. Стамболийски” №191, ж.к. „Зона Б-19”).

Заповядайте!

Софийски адвокатски съвет

Detscko KolednoParty nay malkite

Детско коледно парти

Печат PDF

Няма нищо по-хубаво от коледните празници, защото тогава идва най-дългоочакваният гост – Дядо Коледа. А той носи страхотни подаръци за всички деца.

Софийски адвокатски съвет кани децата родени след 2006 година и техните родители на 21.12.2017 година от 15.00 часа в „Национален дворец на децата” (бул.„Александър Стамболийски“ 191,ж.к. Зона Б-19) на Коледно парти.

Дядо Коледа ще провери дали децата са били послушни през изтичащата година. Очакват Ви щури коледни игри и подаръци.

Желаещите могат да се запишат при джуджето Лъчезар Спасов (Библиотека) на номера 02/904 80 20 или 0879/292 217.

При желание за допълнителен личен подарък от родителите, моля предварително да заявите при записването.

Заповядайте!

Софийски адвокатски съвет

Detsko Koledno Party

НАП e-mail кампания

Печат PDF

Уважаеми колеги,

на срещата на ръководството на САК със заместник-изпълнителния директор на НАП – г-жа Милена Кръстанова, стана ясно следното:
e-mail кампанията, провеждана от НАП, по повод уточняване на задължения, касае самоосигуряващи се лица и дружества от цялата страна. Това се прави с оглед избягване на започване на изпълнителни производства спрямо лица, които реално нямат задължения към НАП, а само неуточнени суми, които в информационните системи на приходната агенция се виждат като реални задължения.

Предстои НАП да инициира ежемесечно такива кампании, след последните обаждания от колеги за получени e-mail известия на 06.12.2017 г.

В случай, че установите несъответствия в данъчно-осигурителните си сметки, можете да се обърнете към екипа на осигурителна каса „Адвокат”.

ПРИЕМЕН ДЕН НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА САК ЗА МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ

Печат PDF

Уважаеми колеги,

Уведомяваме Ви, че за месец декември 2017г. приемният ден на Председателя на САК - адв. Ивайло Данов ще бъде 18.12.2017г. /понеделник/ в часовите интервали от 11 до 13 часа и от 15 до 17 часа.

Моля всеки член на САК, който желае да се срещне с Председателя извън посочения за месеца приемен ден, да направи това след предварително уговорени дата и час, за да можем да си бъдем взаимно полезни.

адв. Ивайло Данов

Готови адвокатски карти

Печат PDF

Готови са картите на следните адвокати и младши адвокати

Забележка*: Нововписаните адвокати и младши адвокати да носят и 1бр.снимка.

AdvokatskiKarti 2017 12 08

СТИКЕРИ 2018 година

Печат PDF

 Софийски адвокатски съвет уведомява всички членове на колегията, че в касите на колегията (бул.“Витоша“ 1А Търговски дом, ет.3 и на
бул.“Тодор Александров“ № 137, ет.2) от 8.30 часа до 16.00 часа всеки делничен ден вече могат да се закупят стикери за 2018 година за заверка на адвокатските карти.

 Стикер се закупува при платен членски внос за месец януари 2018 година.

Софийски адвокатски съвет

International women in the law survey

Печат PDF

The Law Society of England & Wales has launched a programme of work which aims to achieve equality for women within the legal profession. It has three main objectives:

·  To highlight the issues preventing parity of women with statistical data from quantitative and qualitative research.

·  To develop a network of international female lawyers, to support one another in the shared objective of achieving gender equality.

·  To empower women to succeed and aspire to positions of leadership in the profession and inspire other women to stay in the profession and engender change from within.

As part of the project, we have developed a global quantitative survey. We would be delighted if you could promote this survey with your members. We would value their input and ask for just 5 minutes of their time to complete the survey. We are asking all men and women in any legal business to respond.

Please complete the survey which is available here , it will run until the end of December 2017 - only 4 weeks, so please complete the survey now, and then send to others.

The data we gather will be part of a wider report which will be launched next year and used alongside qualitative data from a series of roundtables to shed light on the issues affecting women in the law.

Съобщение НРПП

Печат PDF

Уважаеми колеги,

Напомняме Ви, че крайният срок за подаване на заявления за дежурни и резервни защитници през 2018г, е 20.12.2017г

Софийски адвокатски съвет

Съобщение НРПП

Печат PDF

Уважаеми колеги,

НБПП ни информира, че с цел изплащане на положения от Вас труд до края на 2017 г., отчетите, за предоставената от Вас правна помощ по Закона за правната помощ, най-късно до 15 декември /петък/ трябва да са постъпили при тях.

Предвид горното, молим в срок до 14 декември /четвъртък/ да ни изпратите всички отчети, подадени от служебните защитници!

Молим за спешност!

НБПП

Семинар на тема: „Измененията в процесуалните закони от 2017 г.”

Печат PDF

Уважаеми колеги, Софийски адвокатски съвет организира семинар на тема: „Измененията в процесуалните закони от 2017 г.”

ПРОГРАМА

15.12.2017 – 17.12.2017г.,

гр. Велинград, хотел „Олимп”

15.12 – Настаняване (след 14 часа)

16.12 – 9.30 часа до 16 часа (12.30 – 13.30 почивка )

Тема „Измененията в ГПК от 2017г.

Лектор: адв. Валя Гигова, член на ВАС, член на работната група към Правна комисия на НС при приемането на промените в ГПК

17.12 – 9.30 часа до до 16 часа (12.30 – 13.30 почивка )

Тема „Измененията в НПК от 2017г.

Лектор: съдия Анелия Щерева, Софийски районен съд

 Семинарът се организира и финансира от Софийски адвокатски съвет, като участниците в него доплащат както следва: 120 лв. при настаняване в двойна стая и 170лв. при настаняване в единична стая.

 На участниците в семинара, освен лекционните курсове, се осигуряват две нощувки със закуски, обяд на 16.12 и две вечери на 15.12 и 16.12. Участниците в семинара ще получат удостоверения за участие в проведено обучение за повишаване на професионалната квалификация.

 Доплащането на таксата за участие се извършва в касата на САК – ул.”Тодор Александров” 137, ет. 2. Записването ще се извършва до 14.12.2017г. или до изчерпване на местата при Лъчезар Спасов – тел: 0879/29 22 17 или 02/904 80 20.

 До 10.12.2017 г. участниците могат да изпращат предварителни въпроси по темите на e-mail: Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите. .

Софийски адвокатски съвет

Семинар за измененията в ГПК

Печат PDF

Уважаеми колеги,

 Сдружение „Общество на рускоговорящите адвокати“ и Центърът за обучение на адвокати "Кръстю Цончев" организират на 14.12.2017 г. от 10 часа до 17 часа семинар за измененията в ГПК с лектор проф. Валентина Попова, който ще се проведе в сградата на ЦОА „Кръстю Цончев“, находяща се в гр.София, ул."Цар Калоян" №8, ет.4.

 Желаещите могат да се запишат за участие в Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“, както и на телефони: 02/980 10 92, 0884/922 913 и на имейл: Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите. .

 Местата са ограничени до запълване капацитета на залата.

Софийски адвокатски съвет

Документи за Есенната изпитна сесия

Печат PDF

Софийска Адвокатска Колегия

Уведомяваме кандидатите подали документи за Есенната изпитна сесия за адвокати и младши адвокати, че вече могат да получат обратно подадените от тях документи и готовите удостоверения (за успешно издържалите изпита) в сградата на колегията на бул. "Тодор Александров" 137, ет.2, ст.3 Личен състав.

Важно за адвокатите от САК, вписани в НРПП и оказващи правна помощ по наказателни дела

Печат PDF

Уважаеми колеги,

 Със свое решение Националното бюро за правна помощ (НБПП) е задължило всички адвокати, които се явяват като служебни или резервни защитници да преминат до края на 2017 година, обучение за измененията в НПК, в сила от 05.11.2017г.

 С изпратено писмо до всички адвокатски съвети НБПП е указало списъкът на преминалите обучение адвокати да се съхранява в адвокатските съвети и да се ползва при определяне на служебни и резервни защитници по наказателни дела. Списъкът трябва да се изпрати и в НБПП.

 В тази връзка Софийският  адвокатски съвет, съвместно с НБПП и ЦОА "Кръстю Цончев", организира семинар само за адвокатите от САК, вписани в Националния регистър за правна помощ, на тема: "Измененията в НПК" с лектор адв. Ина Лулчева, който ще се проведе  на 15.12.2017г.  от 11.30 до 17 часа в сградата на Центъра за обучение на адвокати "Кръстю Цончев", находяща се в гр.София, ул."Цар Калоян" №8, ет.4.

 За колегите, за които тази дата не е удобна, обучение може да се премине и на 18.12.2017г. от 13 до 17 часа на семинара, организиран от ЦОА "Кръстю Цончев", съвместно с НБПП на тема: "Измененията в НПК" с лектор адв. Златка Стефанова.

 Желаещите могат да се запишат за участие в някой от семинарите в Центъра за обучение на адвокати "Кръстю Цончев", както и на телефони: 02/980 10 92, 0884/922 913 и на имейл: Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите. . Местата са ограничени до запълване капацитета на залата.

 Предстои и провеждането на семинар в гр.Велинград в периода 15.12.2017г. – 17.12.2017г., касаещ промените в ГПК и НПК, за който ще Ви информираме тези дни, защото уточняваме последните подробности.

 Уведомяваме колегите, че съгласно указанията на НБПП, свързани с контрола за качество на предоставяната защита, служебни защити по наказателни дела следва да  се разпределят само между колегите, преминали такова обучение.

 Адвокатите от САК, които са преминали други обучения по НПК, например  семинара на тема "Реформата в НПК" с лектор адв. Даниела Доковска, организиран от Софийския адвокатски съвет със съдействието на ЦОА "Кръстю Цончев" или семинара „Измененията в НПК“ с лектор съдия Валя Рушанова, организиран от ЦОА "Кръстю Цончев", ще бъдат включени в списъка на адвокатите, между които ще се разпределят служебни защити по наказателни дела.

Софийски адвокатски съвет

Адвокатска академия „За това, което не пише в учебниците по право“ - м.Декември

Печат PDF

ПРОГРАМА НА АДВОКАТСКА АКАДЕМИЯ

„ЗА ТОВА, КОЕТО НЕ ПИШЕ В УЧЕБНИЦИТЕ ПО ПРАВО”

Месец декември , 2017 г.

 

           Време на провеждане – всеки петък от 1 до 15 Декември , от 14 до 17 часа.

         Формат -2 лекционни часа по 80 мин. с кафе-пауза от 20 минути.

         Предварителното записване ще се извършва от библиотекаря на САК Лъчезар Спасов: всеки работен ден между 9:30 – 16:30 ч. в сградата на САК на бул. „Тодор Александров” №137 или на телефони 02 987 05 19, вътр. 120 и 0879 292 217. /

           ТЕМИТЕ

1     Декември, 2017 г.

1. Маркетинг на адвоката – адвокатският уебсайт, особености в оформлението на на текстовете в сайта и в интернет пространството.

           2. Ролята на адвоката в защита правата на детето – 2 част - практикум.

Лектори: адв. Светозар Зафиров, адв.Георги Бакалов – сертифициран в обучение на Висшия адвокатски съвет и Комитета за закрила на правата на детето.

8     Декември, 2017 г.

1. Адвокатът и властта. Властта на адвоката.

         2. Сили и средства на специалните служби. Особености в дейността на кадровите служители и секретните сътрудници на службите за сигурност. Връзка с адвокатската дейност.

   Лектори:  адв. Светозар Зафиров, Проф. д-р Юрий Търкаланов

15  Декември, 2017 г.

1.Маркетинг на адвоката – електронни и други маркетингови средства в помощ на адвоката.                                                                                                                                          

 

         2.Социално-психологически особености и национален характер на българския клиент на адвоката.

 

           Лектори: адв. Светозар Зафиров, Мадлен Алгафари, писател и психотерапевт.

 

 

Предложение до Председателя на СРС във връзка с подобряване на работата в СРС

Печат PDF

Уважаеми колеги,

Уведомяваме Ви, че на 22.11.2017г. Софийският адвокатски съвет отправи предложение до Председателя на СРС за подобряване на организацията на работа в Софийски районен съд.

Пълният текст на уведомлението можете да видите тук:

Продължение...

Среща с НАП

Печат PDF

УВАЖАЕМИ  КОЛЕГИ,

   На 15.11.2017г. се проведе среща със Заместник-изпълнителния Директор на НАП – г-жа Милена Кръстанова. На тази среща присъстваха   Председателят на САК - адв. Ивайло Данов, Секретарят на САС –адв. Пейчо Пейчев и управителят на Осигурителна каса „Адвокат” – адв. Тодор Филипов. Повод за срещата беше решаване на възникналите през последните години проблеми с членовете на Осигурителна каса „Адвокат”, както и изясняване на ситуацията около разпратените през последния месец имейли до всички самоосигуряващи се лица във връзка с неплатени задължения към НАП.

   На срещата беше изяснено, че това всъщност е кампания, провеждана от НАП с оглед избягване започването на изпълнителни производства спрямо лица, които реално нямат задължения към НАП, а само неуточнени суми. От приходната агенция споделиха, че поради грешки в подадената информация или поради несвоевременно обработване на подадената информация, в информационните системи на НАП платени от самоосигуряващи се лица вноски се виждат като задължения.

   Конкретно за Осигурителна каса „Адвокат” бяха обсъдени всички настоящи проблеми, както и възможността да се избегнат бъдещи такива. Беше ни обяснено, че с постоянните нововъведения и усъвършенстване на програмните продукти на приходната агенция технологично отнема по около 3 дни за лице, въпреки че от наша страна превод на сумите за осигурителни вноски в сметките на НАП се извършва ежедневно, а след това до следващия работен ден в системата на НАП биват отразени и Декларации обр.1 за тези платци. За съжаление това не е достатъчно на НАП, за да може сумите да бъдат разпределени по партидите на съответното самоосигуряващо се лице. Необходимо е служител на НАП да види тези действия на ОК „Адвокат” и  да създаде „обвързващ файл” с конкретната сума в дневния превод за всяко лице, за да може да се разпределят и покрият неговите задължения.

   Именно по този повод от страна на САК и ОК „Адвокат” ще бъдат предприети мерки за ускоряване на обработката на документите, като първата такава ще бъде подаването на Декларации, обр.1 да се извършва в рамките на същия ден, а не през следващия, както е било до този момент. Ще бъде направено и всичко възможно за осъвременявне на счетоводния продукт, с който работи ОК „Адвокат” и автоматизиране на много от функциите в него, които към настоящия момент се извършват чрез ръчно въвеждане от едва 3-ма служители.

   С оглед на гореизложеното, се обръщаме с молба към всички  членове на Осигурителна каса „Адвокат” да внасят осигурителните си вноски до 20-то число на месеца и да се стараят да не просрочват плащания.

   На следващо място, се обръщаме към всички колеги, които в периода 2005 – 2012 година са били членове на Осигурителна каса „Адвокат” с молба да проверят, има ли изготвена и изпратена справка за техните осигурителни вноски за горепосочения период в НАП. Ако такава липсва, то това създава несъществуващи задължения и за текущите периоди в информационните системи на приходната агенция. От своя страна Осигурителна каса „Адвокат” също ще провери, за кои лица не е изготвена такава справка, за да може същата да бъде служебно изготвена и депозирана в НАП.

Софийски адвокатски съвет

Copyright © sak-sas.bg 2017